joi, 12 martie 2015

Cum se testeaza precizia la cantarele electronice

Un cantar electronic are posibilitatea de a cantari aproape orice, de la o cutie de agrafe la un pepene verde si pana la greutatea corpului dumneavoastra. Daca urmati o anumita dieta sau daca faceti experimente si amestecati diverse substante chimice, atunci precizia unui cantar electronic este foarte importanta. Daca greutatea este depasita chiar si cu un gram, atunci experimentul dumneavoastra sau dieta strict controlata ar putea fi distruse. De aceea, este bine sa verificati periodic precizia dispozitivului dumneavoastra si, daca este necesar, sa il calibrati corespunzator.
Pentru inceput, trebuie sa cantariti un anumit obiect despre care aveti informatii referitoare la greutatea lui. Este foarte important sa folositi o greutate care este precisa, deoarece, in caz contrar, cantarul electronic nu va fi niciodata capabil sa afiseze informatii corecte. Asa ca, nu este bine sa utilizati spre exemplu o cutie care, de regula, cantareste un kilogram dar care are tolerante destul de mari in ceea ce priveste greutatea. Singurele greutati acceptabile sunt cele din plastic sau metal. Acestea pot fi achizitionate in magazinele de specialitate sau de pe site-urile care se ocupa cu comercializarea unor astfel de produse.

Deoarece cunoasteti faptul ca greutatea de proba cantareste exact un kilogram, o puteti aseza pe tava unui cantar electronic. Porniti dispozitivul si asteptati un minut sa se incalzeasca inainte de a aseza obiectul pentru a fi masurat. Permiteti cateva secunde pentru a putea fi cantarit corespunzator si verificati apoi greutatea finala. Daca rezultatul se incadreaza in toleranta care este afisata in cartea de exploatare a producatorului, atunci este bine, daca nu, trebuie efectuata o calibrare.

Procedeul de calibrare difera de la producator la producator si in functie de dispozitiv. In general, nu este o operatiune complicata si este descrisa in amanunt in instructiunile de operare. Majoritatea cantarelor electronice au un buton sau o cheie care face acest lucru. Dupa ce se termina aceasta operatiune, dispozitivul ar trebui sa functioneze corect.

Cauzele care duc la decalibrarea acestor tipuri de aparate sunt numeroase. Una dintre ele este cauzata de socurile produse de loviri sau scapari accidentale de la inaltimi mai mari. O suprafata care nu este plana poate sa duca la decalibrarea dispozitivelor si va avea o influenta negativa asupra rezultatelor masuratorilor.
Precizia este un factor esential care claseaza un cantar electronic intre obiectele folositoare sau cele pe care o anumita persoana nu se poate baza. Precizia este cu atat mai importanta atunci cand in ecuatie intervin vietile oamenilor. Spre exemplu, intr-o farmacie, cand se prepara un anumit medicament, trebuie respectat intocmai retetarul.

Chiar si cea mai mica eroare in dozajul substantelor pe care farmacistul le foloseste pentru a realiza un anumit sirop sau o anumita alifie poate sa insemne un dezastru si chiar sa puna vietile oamenilor in pericol. De aceea, un cantar electronic precis este imperios necesar in toate domeniile de activitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu